2013.05.12.
21:27

Írta: Aniko Petho

Hackathon, ahol a startup mesterségesen megtermékenyül

startup_genius_logo.jpgEgyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Turcsán Tamás (Shy) nevű idealista (a szó legnemesebb értelmében), aki fejében körvonalazódott egy nagyszabású eseménysorozat. A rendezvény célja, hogy megmutassa, a fejekből kipattant ötletből hogyan lehet két nap alatt elméletben működő céget varázsolni. Ehhez biztosított szakmai és morális hátteret a Hackhathon (így hívják az országon átívelő ötletbörzét, ahol valódi cégek bújnak ki a tojásból és kelnek életre). 

Pethő Anikó, mint "vendég" érkeztem a rendezvényre az Aarenson Consulting színeit képviselve. Célom volt, hogy ismeretlen emberek csapattá való önszerveződését figyeljem meg. Azt a jelenséget, amikor egy közös cél egy lélekké varázsol idegen embereket. Shy úgy érezte, az ötleteket prezentálók között van a helyem, ezért kihívott, hogy hátha akad valami bennem is, amit megosztok a közönséggel. Amikor a mikrofont a kezembe adta, még nem tudtam mi fog kijönni a számon, mert nem készültem és addig a percig kizárólag az emberek megfigyelésével voltam elfoglalva. Ha visszagondolok erre a pillanatra úgy látom magam előtt, hogy egy tölcsér van a fejem fölött, amibe abban a pillantaban kezdenek el önteni valamit, ahogy kinyitom a szám. A hang volt a kapcsoló. 

Amikor szóra nyílt a szám, kibújt az első mondat, aztán abból építkezni kezdtem és azt az egyet, követte a többi. Az ötlet az volt, hogy jöjjön létre egy adatbázis, ahol az emberek önéletrajzuk mellett megjelenítik saját személyiségük erősségeit és különleges képességeit. Ennek módja, hogy kitöltenek díjmentesen egy személyiségtesztet, melynek eredményeit, beleegyezésük után egy adatbázisban megjelenítjük. Ebből kapacitál a leendő munkaadó a toborzás során és a munkavállaló a saját karrierépítése kapcsán. Játszunk valódi önmagunkkal és használjuk igaz személyiségünk a munkakeresés során. A meglepetés akkor ért, amikor a jelenlévők elkezdték megszavazni azt a 8 ötletet, amelyikre csapat épül és dolgozni kezdenek a kivitelezésen. A számból kifolyt varázslat a legtöbb szavazatot kapta. 

A csapat azonnal kész volt, tettre készen fényesen csillogó szemekkel. Számomra inkább játék volt, de játszani szeretek. Másfél nap alatt készen volt a magyarázat a világmindenség számára, miért tudjuk megváltani a világot és miért nem létezhet rendszerünk nélkül, aki felnőtt és pénzt keres. Másnap késő délután (szombat este), a versenyt megnyertük. Remek jó, gratula mindenkinek, büszkék vagyunk magunkra, köszönjük. 

Amikor másnap felkeltem, egyszer csak valami átlagon felül éles kép jelent meg előttem, amikor a google keresőjét megnyitottam. OHHHH MY GOD! Sírtam, nevettem, szőnyegen fetrengtem, kacagtam, toporzékoltam, táncoltam, ugráltam, vihogtam. A Google, ahol a nyertes csapat bemutatkozhat. London, Google Campus. Onnantól kezdve a google keresője, mint titkos barátom kacsingatott rám és flörtölt velem mindennap. A vasárnap az idillikus cseresznyefa virágzás illatában telt (bár május még sehol).

Hétfőn kezdtem el tyúkmadárként kapisgálni, életem saját kis szemétdobján, hogy bizony ez a kis domb megnőtt és illene komolyan venni a lehetőséget, ami fölött kapirgálok. Az első héten a csapat, a díjnyertes Pesoo (Personal Solutions), többször találkozott és kereste a valóságot. Kitaláltuk a kabátunk színeit, hiszen ez lételeme lesz a grafikának. Olivazöldre szavaztunk, ami a mondanivalóhoz mérten tiszta, őszinte és hiteles. Minimalistáknak kell maradunk, mert a személyiséget övező mondanivaló erős és szakmai nyelv lesz, ezért a design nem bonyolíthat semmit ezen. A logonak, a színeknek üzennie kell. Itt érdemes a színpszichológiát kiemelt jelentőséggel figyelembe venni, mert tudat alatt hat és vagy rombol vagy megmagyarázhatatlan sebességgel épít. (http://www.entrepreneur.com/article/175428)

Első felmerült probléma: az üzlet és a művészet két külön cég. Designerünk Zsófi (http://hg.hu/cikk/design/14013-a-7-grafikusa-esik-zsofia) próbálta megérteni a lényeget, amit a logora vonatkozóan instrukcióként kommunikáltunk felé. Emberi arc és személyiség kell nekünk, ami megfelelően érzékeny, de mégis letisztult és minimalista. Feladtuk a leckét neki. Hogyan lehet üzleti jellege egy humánus, emberközeli mondanivalónak. A logonkat a BIG FIVE-ra akartuk alapozni, az 5 legfontosabb személyiségjegyre, ami meghatároz egy embert. Ebből építettük az arcot. Tudatosan, egyértelműen, időtállóan, tisztán. Értelem kell a logonak, mert gyakran helyetted beszél. Az internet, olyan mint egy fertőző betegség, terjed rajta minden kontroll nélkül. Mi már az elején be akartuk határolni a megjelenésünk, hogy mindenki számára ugyanazt jelentsük.  Az arcot, amiben mindenki felismeri önmagát. Azt az öt személyiségjegyet, ami a saját lenyomata mindenkinek a világban. 

Vázlat, vázlat hátán. Zsófi értette mit akarunk, de sok csiszolnivaló volt. Ami itt remekül működött, hogy előre szólt, munkaidőben ő bírja a kritikát, ez munka, nem veszi személyes kritikának mondaivalónk. Ez sokat segített mindenkinek, hogy megfogalmazza valódi véleményét. Véleményem szerint egy startup cég megalakulásának mínusz 100. fázisában mindenki tekintettel akar lenni mindenkire. Amíg az udvariaskodásnak lehelletnyi része is akad egy cég felépítése során, addig nincs miről beszélni. Ez egy közös jövőbeni siker, jelen helyzetre kivetülő feladata. 

Első virtuális névjegykártyád a weboldalad lesz, ha nem magával ragadó elvesztetted, akit kerestél, már akkor amikor még épp csak rád kacsintott. Teljesen tudatos volt a hozzáállásunk a színekhez és a közölni valónkhoz. Oliva olajzöld, ezüst, hófehér, ennek átmenetei és a BIG FIVE. Arcban, grafikában mindenhol azt kell képviselnünk, hogy ez egy személyiséget feltáró rendszer. Ésszel, tisztán, emberközelből, humánusan, barátságosan, lényegretörően, éreztetve a hozzáadott értéket, ha valaki kitölti és kapacitál belőle. 

A design már látható, a többiről később írok :) 

Gyertek velünk, hogy lássátok, hogy épülünk, mivel harcolunk, minek örülünk!

Következő rész a technikai döntésekről!

Szólj hozzá!

Címkék: design verseny név ötlet szín csapat

A bejegyzés trackback címe:

https://pesoo.blog.hu/api/trackback/id/tr795248458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása